maanantai 18. tammikuuta 2016

Adoption kautta tilapäiskodiksi

 Pesun tilapäiskoti Janika kertoo, kuinka päätyi mukaan tilapäiskotitoimintaan!

Muutama vuosi sitten aloin pohtimaan ajatusta omasta ensimmäisestä kissasta. Pitkän harkinnan ja etsinnän jälkeen sopiva kissa löytyi, ja kävin hakemassa rakkaan pikkuneitini meille asumaan eräältä eläinsuojeluyhdistykseltä. Muutaman kuukauden yhdessäolon jälkeen huomasin kissani kaipaavan kaltaistansa leikkiseuraa, ja ajatus toisesta kissasta sai vallan. Oli itsestäänselvyys, että antaisin jälleen oman kodin eläinsuojelun hoivissa olevalle kissalle.

Selvittelin Tampereella toimivia eläinsuojeluyhdistyksiä ja löysin Pesu Ry:n. Pesu ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta nettisivuja selaillessa sain hyvän ja positiivisen käsityksen yhdistyksen toiminnasta. Kaikki yli 5 kk ikäiset kissat on leikattu, madotettu, rokotettu, sirutettu sekä FIV- ja FeLV testattu. Positiivista on myös se, että jokaista eläintä hoidetaan tilapäiskodissa, jossa niillä on mahdollisuus kodinomaiseen ympäristöön omaa, pysyvää kotia odottaessaan. Adoptoijana tuntui siis turvalliselta vaihtoehdolta hankkia juuri tältä eläinsuojeluyhdistykseltä uusi ystävä.

Sitten alkoi sen oikean karvatassun etsiminen Pesun nettisivuilta. Eläinten tilapäiskodissa asuminen mahdollistaa sen, että niistä voidaan kirjoittaa mahdollisimman kattava luonnekuvaus sekä kartoittaa vaatimukset ja toiveet tulevan kodin suhteen. Meidän hakukriteereinä oli sosiaalinen, leikkisä ja muiden kissojen kanssa toimeentuleva yksilö, ja näin jälkikäteen ajateltuna onneksemme olikin, sillä nuo luonteenpirteet helpottavat niin paljon enemmän tilapäiskotina toimimista nykyään! Pesu vastaanottaa kyselyt eläimistä ainoastaan puhelimitse, eli jännittynein, mutta innostunein mielin soitin kysyäkseni eräästä kissasta. Tämä kyseinen kissa oli jo meidän harmiksemme ehtinyt saamaan kodin, mutta meille suositeltiin, että kävisimme katsomassa luonteeltaan samantapaista kissaa. Puhelun yhteydessä kissakoordinaattori myös haastatteli minut, ja tämän jälkeen sain tilapäiskodin puhelinnumeron. Tilapäiskoti haastatteli minut vielä uudellen ja kartoitimme yhdessä voisiko tämä kissa sopia juuri meille. Sovimmekin tapaamisen melko pian. Tilapäiskodissa meitä oli vastassa iso herttainen kolli ja hänen kotihoitajansa. Kotihoitajat haastattelivat meitä useilla kysymyksillä, mikä tietenkin on todella hyvä, jotta he voivat varmistua kotiehdokkaan valmiudesta tarjota pysyvä koti. Päällimmäisinä kysymyksinä keskustelusta jäivät mieleen:”Kokemus kissoista? Millaista kissaa etsitte? Asuinympäristö? Ruokinta? Kuka hoitaa kissaa lomamatkan ajan? Millainen kissa odottaa jo kotona?”. Kävimme myös luovutussopimuksen kohta kohdalta läpi keskustellen ja jakaen mietteitä sekä kokemuksia. Pesun eläimiä ei luovuteta koskaan uuteen kotiin ensimmäisellä tapaamiskerralla, vaan miettimisaikaa annetaan molemmin puolin, joten suuntasimme kotiin pohtimaan päätöstä.

Kissa oli aivan ihana, mutta päädyimme siihen, että se ei ollut meille Se Oikea. Ilmoitimme tilapäiskodille asiasta ja soitin uudelleen kissakoordinaattorille. Hänellä olikin meille uusi ehdotus - 7kk ikäinen Luke. Sain tilapäiskodin yhteystiedot ja sovimme pian tapaamisen. Tilapäiskoti haastatteli meitä jälleen ja kävimme läpi luovutussopimusta. Tapaaminen meni hyvin ja saimme tutustua myös muutamaan muuhun Pesun tilapäiskotikissaan kyseisessä kodissa. Seuraavana päivänä ilmoitin tilapäiskodille, että antaisimme mielellämme Lukelle kodin, mikäli se heille sopii. Iloksemme Luken tilapäiskoti oli valmis pojan meille luovuttamaan!

Muutaman päivän kuluttua koitti luovutuspäivä ja pääsimme hakemaan Luken kotiin. Ensin tietenkin täytimme tilapäiskodissa luovutussopimuksen. Kissan luovutusmaksu oli 120€, ja olimme maksaneet sen Pesun tilille ennen luovutusta. Sopimusehtojen mukaisesti uusi koti sitoutuu ilmoittamaan eläimen sopeutumisesta uuteen kotiin, joten laitoimme Luken kuulumisia kotihoitajille ensimmäisten kuukausien aikana. Kotihoitajat olivat oikein mukavia ja avuliaita sekä kehottivat kysymään neuvoa, jos sitä tarvitsisimme. Luke sopeutui luoksemme hyvin muutamassa viikossa ja nykyään nauttii elämästä täysin sisäkissana, palvelijoiden silmäteränä.

Luke 7kk muutama päivä meille saapumisen jälkeen

Kuten varmasti moni kissaihminen voi samaistua, tarjoaisin kaikille maailman kissoille kodin, jos se vaan jotenkin olisi mahdollista. Täytyy kuitenkin kuunnella järkeä ja olla tekemättä hätiköityjä päätöksiä. Kissakuume kolmannesta kissasta iski kovaa muutama kuukausi Luken meille saapumisen jälkeen. Ymmärsin kyllä, että tämä meno ei voi jatkua, vaan kaksi omaa kissaa saavat riittää (ainakin toistaiseksi..). Pesun sivuja selaillessani huomasin heidän etsivän tilapäiskoteja. Tilapäiskoteilu kuulosti täydelliseltä idealta; voisin auttaa kodittomia ja samalla saisin mahdollisuuden kolmanteen kissaan – kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis! Laitoin esittelyn meistä ja pian meihin otettiinkin yhteyttä. Pesun tilapäiskotiohjaaja tuli kotiimme perehdyttämään meidät tehtävään ja pian sen jälkeen saimme ensimmäisen kissan hoitoomme. Aloitimme tilapäiskotitoiminnan heinäkuussa 2014. 

Tilapäiskotikissat antavat meidän omille kissoille paljon sisältöä elämään. Vaihtuvat kaverit ovat aina jännittävä juttu. Vasemmalle meidän Luke ja oikealle Pesun kautta kodin saanut Kinuski

 Tilapäiskoteilu on rakas harrastus meille. Se antaa meille paljon, mutta vielä enemmän se antaa niille kissoille, jotka saavat tätä kautta mahdollisuuden uuteen elämään. Suosittelen jokaiselle kissakuumeilijalle lämpimästi tilapäiskodiksi ryhtymistä! 

Jos sinulla on kiinnostusta ryhtyä tilapäiskodiksi, otathan yhteyttä osoitteeseen tilapaiskodit@pesu.org. Tiedustelut eivät sido vielä mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti